MRI-hoofdband voor patiënten met cochleair implantaat

Diederick Hijink
van totaal € 20.000 (19%)

Ongeveer 9000 mensen in Nederland dragen een Cochleair Implantaat. Een Cochleair Implantaat ook wel C.I. genoemd, is een baanbrekende uitvinding die compleet dove mensen weer het gehoor teruggeeft, door middel van elektroden die tegen de gehoorzenuw aanliggen. Muziek horen, regulier onderwijs en een sociaal leven met horende mensen, is tot zeer hoge mate mogelijk voor mensen die anders 100% doof zouden zijn.

MRI niet mogelijk voor patienten met gehoorimplantaat

Helaas hangt er voor veel van deze mensen een groot nadeel aan het hebben van een Cochleair implantaat. Veel van deze implantaten kunnen niet door het magnetische veld van een MRI (Magnetic Resonance Imaging). Het magnetische veld is zo sterk dat het een dislocatie van het gehoorimplantaat kan opleveren. Veel klinieken bieden hun eigen knip-en-plak oplossingen maar deze zijn suboptimaal en resulteren vaak in veel pijn en een her-operatie.

Wat mij is overkomen

Dit overkwam mij ook, toen ik in 2016 steeds meer lichamelijke klachten kreeg en noodgedwongen door een MRI-scanner moest. Hoewel de MRI erg pijnlijk verliep en mijn implantaat van mijn schedel werd gescheurd, hebben de beelden wel mijn leven gered. Ik bleek een bijna-dwarslaesie te hebben in mijn nek.

Vanwege de desastreuze afloop van deze MRI werd besloten om voortaan geen MRI’s te maken en in plaats daarvan met PET-scans en CT-scans te werken. Deze scans lieten echter veel minder van mijn dwarslaesie zien dan een MRI.

Het belang van MRI

MRI’s kunnen ontzettend nauwkeurig ziektes en aandoeningen bepalen die andere scans niet kunnen oppikken waaronder:

  • De hersenen en nek
    Hersentumoren, hersentrauma, vergroeiingen in de hersenen, sclerose, beroerte, dementie, infectie en oorzaken van hoofdpijn.
  • Aderen en bloedvaten
    Aneurysma, blokkades in de bloedvaten, halsslagader ziekte en misvormde aderen.
  • De ruggengraat
    Hernia’s, afgeknepen zenuwen, ruggengraat tumors, zenuwgraat verdrukkingen en breuken.

Na drie jaar lang behandeling zonder resultaat beginnen de artsen uit hun opties te lopen. Er wordt opnieuw geprobeerd een MRI te maken. Na drie keer gefaald te hebben door de hoeveelheid pijn, besloot ik zelf een oplossing te zoeken voor het probleem en heb ik samen met mijn opa, onder begeleiding van het UMC Utrecht, een speciale MRI-band ontwikkeld. Onder toezicht van MRI veiligheids-managers mocht ik met hoge uitzondering mijn uitvinding testen. Twee weken later ging ik probleemloos door de MRI! Door middel van deze scan kon er een behandelplan worden opgesteld en ben ik tegen alle verwachtingen in weer compleet genezen.

Samenwerken aan innovatieve MRI-hoofdband

Samen met Sanne Banning, innovatiemanager van Pontes Medical in het UMC Utrecht, en Dokter Koen Willemsen van het 3D lab, werk ik nu verder aan deze innovatie. Om dit daadwerkelijk beschikbaar te krijgen voor patiënten die een MRI nodig hebben, moet het wel voldoen aan de juiste certificering. Hiervoor zijn onder andere klinische testen nodig. En dat kost geld. Financiering die lastig is te krijgen, omdat het om een kleine groep patiënten gaat die deze bescherming nodig heeft.

Help jij mee de MRI-hoofdband verder te ontwikkelen?

Doneer nu. Alvast bedankt!

Bekijk alle
19-03-2024 | 06:12
10-03-2024 | 15:34
10-03-2024 | 09:07
09-03-2024 | 14:27
01-12-2023 | 20:31 Heel goed initiatief! Veel succes